Novosti Budva Nova godina 2016.

12. 09 2014.

Ko će biti zvijezda večeri na dočeku Nove godine u Budvi - Eros ili Brega?

Dočeci Nove godine na otvorenom učinili su Budvu najprivlačnijom destinacijom za provod. Tokom novogodišnjih i božićnih praznika, crnogorska metropola turizma, angažujući najpoznatije zvijezde  sa ex jugoslovenskih prostora, kao i poznata evropska muzička imena, postaje epicentar zabave i nezaboravnog provoda. Glamurozni dočeci, najpopularnije zvijezde, astronomski honorari, odličan provod i zabava do zore, sinonimi su koji godinama prate Budvu u najluđoj noć.

Mada se pred organizatore svake godine iznova postavljaju sve teži zadaci i pitanje koga ove godine dovesti na trg, kako bi ponovili, ako ne i nadmašili prethodne novogodišnje programe na otvorenom, čini se da su ove godine organizatori napravili pravi izbor. 

Organizacioni odbor, na čijem je čelu gradonačelnik Lazar Rađenović, a u čijem je sastavu zamjenik izvršnog direktora TO Budve Aleksandar Armenko, kao i predstavnici lokalne privrede i turistički poslenici, sačinili su interesantan program. Očekuje se da će na Trgu slikara ispod starogradskih bedema u najluđoj noći nastupiti jedan od najboljih rok bendova bivše Jugoslavije, “Bijelo dugme” i Goran Bregović, u čast 40. godina od osnivanja legendarnog sastava.

U igri je i najpoznatiji italijanski pop pjevač Eros Ramacoti, kao još jedan od ozbiljnih predloga da bude glavna zvijezda novogodišnje noći.

Imajući u vidu da su oba imena produkcijski izuzetno zahtjevna, odnosno priprema za njihov nastup, u naredna dva dana znaće se tačno šta će biti konačan izbor. Kako nezvanično saznajemo, započeti su intenzivni pregovori, a na Organizacionom odboru je da odluči koji bi muzički recept ove godine bio najbolji, da li onaj sa “Bijelim dugmetom”, kao centralnom zvijezdom, ili Ramacotijem. Za sada, imajući u vidu, da  “Bijelo dugme”, od početka ratnih dešavanja, nije nastupalo u Crnoj Gori, ni kada su obilježavali 30 godina postojanja, dolazak legendarnog Brege bio bi pun pogodak jer se hitovi “Dugmeta” slušaju i danas, nakon toliko godina, sa istim žarom.

Posljednji put fanovi su mogli čuti "Bijelo dugme" u punom sastavu 2005. godine na oproštajnoj turneji po bivšoj Jugoslaviji. Brega je ove godine u čast obilježavanja četiri decenije postojanja,  osmislio turneju, a Budva bi bila jedan od onih gradova gdje bi nastupio. Za sada se zna da bi Brega u Budvu sigurno doveo Alena Islamovića i Mladena Vojičića Tifu.

Osim starih hitova, na repertoaru bili bi i oni koje Brega izvodi sa svojim „Orkestrom za svadbe i sahrane“.

Sigurno je da bi tokom trodnevnog muzičkog spektakla na centralnoj bini ispred Staroga grada, nastupili i Toni Cetinski, “Parni valjak”, a u pregovorima su i sa Vladom Georgievim i Severinom.

Tokom protekle decenije i po, od kada se organizuju javni dočeci Nove godine na bini ispod starogradskih bedema, nastupila su najveća imena muzičke scene - od Zdravka Čolića, čiji je nastup prošle godine napunio gradski trg, preko Lepe Brene, “Džipsi kingsa”, “Prljavog kazališta”, Svetlane - Cece Ražnatović, Dina Merlina, “Riblje čorbe”,  “Hari Mata Harija”, “Plavog orkestra”, “Van Goga”, Severine, Džibonija, Sergeja Ćetkovića...

Osim što je prestiž nastupiti u Budvi tokom novogodišnjih praznika, zvijezdama je i te kako važno da upravo oni budu izbor i organizatora, imajući u vidu da je metropola turizma svih prethodnih godina imala najveći fond za organizaciju  programa. Kao i prethodnih godina, organizacija novogodišnjeg programa koštaće oko 250 hiljada eura, od kojih govoto dvije trećine ide na honorare zvijezda, a trećina za organizaciju programa.